Дослідники розкрили загадку незвичайної білої субстанції, знайденої на стародавній мумії з Китаю.


Науковці з Китайської академії наук у Пекіні розкрили загадку незвичайної білої субстанції, виявленої на стародавніх муміях, що були знайдені в регіоні Сіньцзян. Відповідно до останніх досліджень, ця речовина виявилася найдавнішим відомим сиром у світі, виготовленим приблизно 3500 років тому.

На мумії з Китаю знайдені ознаки сиру. Фото: Wenying Li

На головах і шиях мумій, виявлених на кладовищі Сяохе в китайській провінції Сіньцзян два десятиліття тому, були знайдені залишки білого матеріалу. Протягом тривалого часу науковці висловлювали припущення, що ця речовина могла походити з ферментованого молока, однак лише сучасні молекулярні методи аналізу змогли підтвердити цю гіпотезу.

Команда під керівництвом Цяомей Фу з Китайської академії наук проаналізувала зразки білої речовини та виявила, що вони містять дріжджі, молочнокислі бактерії та білки молока жуйних тварин. Це дозволило ідентифікувати речовину як сир. У зразках були виявлені бактерії Lactobacillus kefiranofaciens та Pichia kudriavzevii, що входять до складу кефірних зерен. Це свідчить про те, що стародавні люди використовували симбіотичні культури бактерій та дріжджів для ферментації молока.

Вчені виявили, що протягом тисячоліть зберігання сир набула блідо-жовтого відтінку, стала крихкою і позбавленою аромату. Дослідження виявили ДНК кози та корови, що свідчить про використання різних типів молока у процесі виготовлення сиру. Варто зазначити, що ці продукти не комбінувалися, а зберігалися окремо.

Знахідка стародавнього сиру відкриває нові горизонти в розумінні раціону та кулінарної культури наших предків. Крім того, секвенування генів бактерій зі зразків показало, що пробіотичні культури могли еволюціонувати протягом 3600 років. Деякі види бактерій, виявлені у стародавньому сирі, мають спільне походження з сучасними кефірними культурами з Тибету.

Таким чином, відкриття не тільки розширює знання про історію молочних продуктів, а й допомагає вивчати еволюцію мікроорганізмів, що може мати значення для виготовлення сучасних пробіотиків та харчової промисловості.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені розкрили таємницю моторошної мумії-русалки з Японії

Related posts