Хто не повинен вживати кавун? Перевірте, чи належите ви до цієї категорії.


Кавун - це рослина сімейства гарбузових, що походить з Африки та південно-західної Азії. Його соковита червона м'якоть, прихована під непомітною щільною зеленою шкіркою, радує своїм смаком і зовнішнім виглядом. Цей дивовижний фрукт складається на 92% з води і 7,5 % з вуглеводів. Він низькокалорійний, тому що в 100 г всього 30 ккал. Однак кавун має високий глікемічний індекс 72-80.

Кавун чудово зволожує організм і містить багато цінних поживних речовин, таких як вітамін А, С, В6, калій і магній. Ви також знайдете антиоксиданти, такі як лікопін і цитрулін, які борються з вільними радикалами і таким чином затримують процес старіння і омолоджують організм. Також вони покращують стан серця і всієї кровоносної системи.

Кавун містить значну кількість калію та холіну, які сприяють нормалізації роботи нервової системи та підвищують ефективність передачі електричних сигналів. Це, в свою чергу, позитивно впливає на рухливість м'язів та покращує когнітивні здібності, зокрема процеси навчання і пам'яті.

Постійне вживання кавуна може зменшити артеріальний тиск і рівень холестерину, а також знизити ймовірність розвитку онкологічних захворювань. Цей фрукт також сприяє підтримці здорової маси тіла та допомагає у процесі схуднення завдяки високому вмісту клітковини, що продовжує відчуття насиченості. Крім того, кавун підтримує імунну систему і підвищує настрій.

Він допомагає зменшити вагу і дбає про здоров'я серця.

Людям з непереносимістю фруктози - кавун, як і будь-який фрукт, містить фруктозу, тобто природний фруктовий цукор. У людей з його непереносимістю після вживання кавуна можуть спостерігатися розлади травлення, болі в животі, діарея і метеоризм.

Людям з діабетом варто бути обережними з кавуном, оскільки його глікемічний індекс коливається в межах 72-80. Тому рекомендується вживати його в обмежених кількостях і тільки після консультації з лікарем.

Людям із захворюваннями нирок, хоча кавун є сечогінним засобом і корисний для нирок, оскільки очищає їх, це стосується лише здорових нирок. Велика доза калію, що міститься в кавуні, може призвести до водно-електролітних розладів. При захворюваннях нирок слід бути обережними з вживанням кавуна і звернутися до лікаря.

Людям з проблемами травлення - інгредієнти, що містяться в кавуні, можуть призвести до порушення обміну речовин і проблем зі шлунком, таких як біль у животі та метеоризм.

Особи, які часто споживають алкоголь, повинні знати, що лікопін, який міститься в кавуні, може взаємодіяти з алкоголем і викликати більш значні ушкодження печінки, ніж викликані лише вживанням алкоголю.

Related posts